Hooikoorts TV: Over leven met allergie├źn

Voedselprovocatietest

My Image

Klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddellen kunnen veroorzaakt worden door een voedselallergie, maar ...

lees meer …

Klik op het plaatje voor de video
Stacks Image 3104049

Voedselprovocaties

Klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddellen kunnen veroorzaakt worden door een voedselallergie, maar kunnen ook veroorzaakt worden door het paraberksyndroom wat bij mensen met hooikoorts voorkomt, of hebben helemaal niets met voeding te maken. Door uitgebreid met de patiënt de klachten te bespreken is het vaak al mogelijk om een idee te krijgen wat er aan de hand is. In het bloed kunnen we onderzoeken of er specifieke antistoffen tegen bepaalde voedingsmiddelen zijn, dan weten we of iemand zou kunnen reageren. Om vast te stellen of iemand daadwerkelijk reageert kunnen we provocatie onderzoek doen met voedingsmiddelen. Omdat het eten van een voedingsmiddel wat je normaal niet mag hebben heel spannend is en tot allerlei reacties, als buikpijn, vlekken, jeuk etc kan leiden, verstoppen we zo'n middel in iets anders. Bijvoorbeeld noten in koekjes, dan weet je niet niet of je koekjes met of zonder noten krijgt en is de reactie makkelijker te beoordelen.
We geven steeds een klein beetje meer en kunnen zo vaststellen of iemand inderdaad reageert. Veel kinderen reageren wel als ze jong zijn, maar worden later tolerant. Als de provocatie zonder klachten is verlopen kan het voedingsmiddel daarna weer gebruikt worden. Mocht er wel sprake zijn van een allergie dan weten we op welke dosis er wordt gereageerd en wat de eerste klachten zijn. Dit is belangrijk voor het herkennen van een allergische reactie.

Voedselprovocaties bij kinderen vinden niet in alle ziekenhuizen op uitgebreide schaal plaats. In Nijmegen is de zorg voor kinderen met astma en allergie georganiseerd in RAAcK. RAAcK is het samenwerkingsverband tussen de afdeling kindergeneeskunde van het CWZ en de subafdelingen kinderlongziekten van het UMC St Radboud en UCCZ-Dekkerswald. Binnen dit regionaal samenwerkingsverband staan geprotocolleerde zorg,therapietrouw, patiëntgerichtheid en aandacht voor de psychosociale aspecten van astma centraal. De voedselprovocaties vinden plaats op Raack locatie CWZ.